Saturday, June 11, 2011

hikmah dirasuk

klu kita bersangka buruk dengan Allah S.W.T. pasti pintu utk syaitan masuk dan memperdayakan diri kita mudah terbuka tetapi lain pula jika kita sentiasa bersangka baik dengan Allah S.W.T. Kne rasuk? itu pn Allah bagi utk menguji kesabaran kita dan meningkatkan darjat umat nabi Muhammad S.A.W. bahkan terdapat satu kisah yang amat baik utk dijadikan iktibar berkaitan rasukan. huh kalo la owg yg kne rasuk tau..mesti dye nk kne rasuk lg..(acah je..hehe)

jom bace kisah ringkas ni =)

Ata' bin Abi rabah berkata, Ibnu Abbas r.a telah bertanya kepadanya, "Mahukah aku tunjukkan kepada engkau seorang perempuan ahli syurga ?"

Jawab Ata, "Bahkan, siapakah perempuan itu ?"

Ibnu Abbas berkata, "Perempuan hitam itu telah menemui Rasulullah s.a.w mengadu ia telah dirasuk."

Sabda Rasulullah s.a.w kepada perempuan itu, "Jika engkau tahan dan sanggup bersabar maka syurga bagimu, sekiranya engkau tidak tahan dan tidak sanggup bersabar aku akan mendoakan engkau supaya engkau pulih segar."

Jawab perempuan itu, "Aku tahan dan sanggup bersabar (maka baginya syurga) sekian tercatat dalam kitab sahih Bukhari dan Muslim. Dari sini dapatlah kita satu keterangan, bahawa penyakit sarak atau rasukan bukanlah ia sesuatu yang baru tetapi telah diketahui sejak zaman berzaman dan zaman Nabi dan sahabat.

No comments:

Post a Comment